Ananas
Wat is een ananas?
De ananas is rijk aan vitamines en mineralen en hierdoor ook een lekker maar gezond tussendoortje. De kleur van de schil is geelgroen tot bruinachtig, het vruchtvlees is lichtgeel tot geel van kleur en de smaak is zoet tot zoetzuur. De vrucht is meestal niet goedkoop omdat het vaak van ver moet komen, maar daar krijg je dan wel een lekkere tropische vrucht voor terug.
Geschiedenis
De vrucht komt oorspronkelijk uit Brazilië, Bolivia en Paraquay. Door zijn lekkere smaak werd de vrucht steeds populairder. Tussen 1450 en 1500 heeft Columbus de vrucht ontdekt. Hij vond het zo lekker dat die de vruchten meenam naar huis. Later zorgde hij ervoor dat het ook gekweekt werd in zuid- en Midden-Amerika en in het Caraïbisch gebied. Later gingen de Spanjaarden de vrucht telen in de Filipijnen, Hawaï en Guam. In Europa werd de vrucht pas in 1720 voor het eerst met succes gekweekt in broeikassen. Tegenwoorden wordt de ananas het meest geteeld in Zuidoost-Azië, Thailand en de Filipijnen.
Wist je dat?
De ananas rijp is als je een blad gemakkelijk uit de kroon kunt lostrekken.
Je de ananas absoluut niet in de koelkast moet bewaren.
Christoffel Columbus de ananas op het eiland Guadeloupe ontdekte.
Vroeger alleen rijken mensen ananas aten.
Een ananas tot wel 4 kilo kan wegen.
Traktatie van ananas
Meestal als we iets trakteren doen we dit met chips of snoep, maar van een ananas kan je ook een lekkere, gezonde Hello Kitty ananas maken.
Benodigdheden:
- Aardbeien
- Ananas
- Blauwe bessen
- Komkommer
Bereidingswijze:
- Om te beginnen snij je de ananas in ronde plakken.
- Daarna maak je van de aardbei een strikje en neusjes zoals je ziet op de foto.
- Als 3e stap gebruik je de blauwe bessen als ogen.
- Van de komkommer gebruik je alleen de donkergroene schil. Daarvan maak je kleine neushaartjes. Leg ze ook op de juiste plek en je traktatie is klaar!
Hoe kan je ananas het beste bewaren?
Op school kan je de ananas het beste bewaren op kamertemperatuur. Het lekkerst is hij als de groene blaadjes makkelijk loslaten en het kontje ligt in te drukken is. Je kan met de rijpheid spelen;
Rijper en geler? Maak hem warm (kamertemperatuur)
Rijpheid gelijk houden? Bewaar hem op 12 tot 14 graden
Rijpingsproces remmen? Bewaar hem koel (koelkast/kelder)
Wat doet ananas met je gezondheid?
Werkt bloeddrukverlagend. Ananas bevat het belangrijke mineraal kalium en dit kan een bloeddrukverlagende werking hebben.
Voorkomt astma. Mensen die ananas, mango, broccoli, pompoen of wortels eten hebben minder kans om astma te krijgen. Dit komt doordat het betacaroteen in ananas bescherming biedt tegen astma en andere ziektes.
Kan de kans op kanker verminderen. De grote hoeveelheid vitamine C die een ananas bevat kan de vorming van vrije radicalen die kanker kunnen veroorzaken voorkomen.
Verbetert het immuunsysteem. Een ananas bevat vezels die hongergevoel tegengaan en de darmen in topconditie houden. Met een gezonde spijsvertering ben je beter beschermd tegen ziektes en virussen, omdat je weerstand voor een groot gedeelte uit je darmen komt.
Versterkt de botten. Een portie ananas van 84 gram bevat 26% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid mangaan. Dit mineraal is essentieel voor het lichaam, omdat het ervoor zorgt dat botten en bindweefsel versterken.
Voedingswaarden – Gegevens per 100 g
Energie (kcal) | 60 |
Water | 84,3 g |
Eiwit | 0,4 g |
Koolhydraten | 13 g |
Suikers | 13 g |
Vet | 0 g |
Verzadigd vet | 0 g |
Natrium | 2 mg |
Kalium | 135 mg |
Calcium | 5 mg |
IJzer | 0,2 mg |
Magnesium | 5,0 mg |
Vitamine A | 0,0 mg |
Vitamine B1 | 0.02 mg |
Vitamine B2 | 0,01 mg |
Vitamine B6 | 0,05 mg |
Vitamine B11 | 3 µg |
Vitamine B12 | 0,0 µg |
Vitamine C | 10 mg |