Mango
Wat is een mango?
De mango is een steenvrucht waarbij de vorm varieert afhankelijk van het soort ras. In het midden zit een grote platte pit. De schil is glad en glanst en is ongeveer 2 mm dik. De kleur per mango kunnen heel erg verschillen. Als de vrucht rijp is kan deze groen, oranje, geel, rood of een mengsel van deze kleuren zijn. De smaak van de mango is zoet-aromatisch. Het vruchtvlees is heel sappig en zacht.
Geschiedenis
Het is niet helemaal duidelijk waar de mango vandaan komt. Er wordt gedacht dat de vrucht uit de bossen in het noordoosten van India en Zuidoost-Azië komen. De boom waar de mango aan groeit en de mango zelf zijn heilig in India bij het boeddhisme. In de 10e eeuw na Chr. hebben de Arabieren ervoor gezorgd dat de mango langs de Oost-Afrikaanse kust werd verspreid. Daar namen de Portugezen de mango aan het begin van de 18eeeuw mee naar Brazilië. Van hieruit is het vervolgens verspreid naar andere landen. De plant wordt vanaf de 19e eeuw wereldwijd gekweekt in tropische klimaten.
Wist je dat?
Een mangoboom tot 40 meter hoog kan worden.
Er wel 100 verschillende mango rassen zijn.
Mensen eten al zo’n 5000 jaar mango’s, en de vrucht kwam als eerste voor in India.
Je kunt aan de kleur niet zien of een mango rijp is of niet: een groene mango kan namelijk ook rijp zijn! Je weet wanneer een mango rijp is als je hem goed kunt ruiken. Hij is dan heerlijk zoet en sappig, en heeft een bijzonder aromatische smaak.
Mango’s bevatten geen vet, maar wel veel goede voedingsstoffen. Met hun zoete vruchtvlees bevatten ze iets meer calorieën dan het gemiddelde stuk fruit, maar minder calorieën dan bananen en druiven.
Ja, het is echt waar. Mango’s verhogen je libido. Dit komt door de vitamine E die ze bevatten. Vitamine E verhoogt de concentratie libido-stimulerende hormonen in je bloed. Ook niet onbelangrijk: vitamine E werkt ook nog eens als antioxidant. Zoals je hebt kunnen lezen gaat dit veroudering tegen, wat wellicht ook wonderen doet voor je libido!
Het snijden van een mango niet altijd even makkelijk gaat. Er is een handig trucje voor het snijden van mango. De mango moet met het steeleinde naar beneden en vervolgens snij je met een scherp mes net naast de pit. Als dit bij beide kanten is gedaan, kun je schijfjes of blokjes in het vruchtvlees snijden, maar let op niet door de schil heen. Vervolgens kun je de stukjes er zo uit lepelen.
Traktatie van mango
Meestal als we iets trakteren doen we dit met chips of snoep, maar van een mango kan je ook een lekker, gezond patatje maken.
Benodigdheden:
- Mango
- Crème Fraîche
- Frietbakje
Bereidingswijze:
- Schil de mango en snijd in reepjes, zo ontstaan er vanzelf frietjes.
- Voor de ultieme frietbeleving leg je ze in een plastic frietbakje en doe je er een beetje mayonaise bij (je kan kiezen voor Crème fraîche maar roomkaas of een yoghurt dip kan natuurlijk ook).
En klaar is je leuke traktatie!
Hoe kan je mango het beste bewaren?
Op school bewaar je mango’s het beste op verschillende plekken. Het is qua rijpheid een lastige vrucht dus voel goed of ze iets meegeven bij het indrukken. (dan zijn ze het lekkerst)
Iets te hard? Bewaar ze op kamertempratuur
Precies goed? Bewaar ze koel en donker (12 graden)
Te zacht? Bewaar ze in de koelkast
Wat doet mango met je gezondheid?
Als je mango vaak eet, wordt de huid zachter en minder dof.
Het concentratievermogen en het geheugen wordt bevorderd doordat er veel glutaminezuur in zit.
De grote hoeveelheid vitamine C in mango’s zorgt ervoor dat je immuunsysteem bevorderd wordt.
Niet alleen bij jeugdpuistjes, maar ook bij acne is mango effectief gebleken. Mangosap heeft een samentrekkend effect op je huid, waardoor jeugdpuistjes en acne verdwijnen.
Voedingswaarden – Gegevens per 100 g
Energie (kcal) | 61 |
Vet | 0,3 g |
Verzadigd vet | 0,0 g |
Meervoudig onverzadigd vet | 0,1 g |
Enkelvoudig onverzadigd vet | 0,0 g |
Natrium | 5 mg |
Kalium | 190 mg |
Koolhydraten | 12,8 g |
Waarvan voedingsvezels | 1,5 g |
Waarvan suikers | 12,2 g |
Eiwitten | 1,1 g |
Vitamine A | 0,10 mg |
Calcium | 0,0 µg |
Vitamine D | 0,0 µg |
Vitamine B12 | 0,00 µg |
IJzer | 0,2 mg |
Vitamine B6 | 0,04 mg |
Magnesium | 10,00 mg |