Watermeloen

Wat is een watermeloen?
Watermeloen is eigenlijk een zoete groente. Toch wordt die door veel mensen gezien als fruit, omdat die zoet en sappig is. Het vruchtvlees is meestal rood/ roze, maar kan ook wit, geel of oranje van kleur zijn. De meloen komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Tegenwoordig wordt die ook veel gekweekt in Azië. In Japan hebben boeren uit de buurt van Zentsuji een manier gevonden om kubusvormige watermeloenen te kweken. Daarbij worden de meloenen in glazen kubussen gekweekt, waarbij ze een kubusvorm aannemen. Door deze vorm zijn de meloenen gemakkelijker op te slaan en te vervoeren, maar de kubusvormige meloenen zijn meer dan tweemaal zo duur als de normale vorm.

Geschiedenis
Ze weten niet zeker waar de watermeloen vandaan komt maar ze denken dat de watermeloen afkomstig is uit zuidelijk Afrika. De watermeloen was volgens sommige 1000 jaar vóór Christus in China bekend en volgens andere 4000 jaar vóór Christus. De eerste watermeloenen in Nederland werden pas ruim na de tweede wereldoorlog aangevoerd terwijl in het Midden-Oosten en Azië eet men ze al heel lang.

Wist je dat?

Oppepper

Versgeperste watermeloen sap oppept na het sporten. Watermeloen bevat citrulline, een stof die spierpijn tegengaat.

Water

Watermeloenen voor 95 tot 98 % uit water bestaan.

Groente of fruit

Watermeloen een groente is, maar het vaak wordt verkocht als fruit.

Zwaargewicht

Een doorsnee watermeloen doorgaans 2,5 tot 5 kilo weegt, maar wist je dat er ook exemplaren bestaan die tot wel 50 kg wegen?

Traktatie van watermeloen

Meestal als we iets trakteren doen we dit met chips of snoep, maar van een watermeloen kan je ook een lekkere, gezonde pizza maken.

Benodigdheden:

  • 1/2 watermeloen
  • 1 bakjes druiven
  • Aardbeien, mango of ander fruit
  • Een pizzadoos van de pizzeria

Bereidingswijze:

  1. Snijd de watermeloen in pizza punten.
  2. Versier de pizza stukjes met het losse fruit.

Hoe kan je watermleoen het beste bewaren?
Op school is de beste plek een koel en donkere plaats maar niet de koelkast. Ze blijven het stabielst bij een tempratuur van 12 graden. Je kan met de rijpheid spelen;

Iets te hard? Bewaar ze op kamertempratuur

Precies goed? Bewaar ze koel en donker (12 graden)

Te zacht? Bewaar ze in de koelkast

Wat doet watermeloen met je gezondheid?

Beschermend

Watermeloen is rijk aan antioxidant lycopeen. Het helpt om je lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade en het heeft een ontstekingsremmende werking.

Biologische klok

In watermeloen zit choline, dat helpt je interne en biologische klok te regelen. Zo is de kans groot dat je ’s avonds sneller in slaap valt en ’s ochtends beter opstaat.

Veroudering

De huid wordt ouder door de afname van collageen. Hierdoor is de huid minder elastisch en ziet het er ouder uit. Watermeloen bevat veel bètacaroteen, dat helpt bij het tegengaan van het verouderingsproces.

Spieren en zenuwen

Watermeloen is rijk aan kalium, dit reguleert de spieren en zenuwen. Kalium zorgt ook dat het calciumgehalte in je lichaam gelijk blijft.

42 geweldige ideeën met watermeloen

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)37
Vet0,2 g
Verzadigd vet0,0 g
Meervoudig onverzadigd vet0,0 g
Enkelvoudig onverzadigd vet0,0 g
Natrium1 mg
Kalium160 mg
Koolhydraten7,8 g
Waarvan voedingsvezels1,1 g
Waarvan suikers7,5 g
Eiwitten0,6 g
Vitamine A0,02 mg
Calcium10,0 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine B120,00 µg
IJzer0,4 mg
Vitamine B60,07 mg
Magnesium10,00 mg