Snacktomaatjes

Wat zijn snacktomaatjes?
Klein maar fijn zeggen ze ook wel. Snacktomaten zijn een van de meest bekendste en gezondste snack die er is. Dankzij deze snacktomaat is iedereen op vrolijke wijze in staat om een gezonde levensstijl aan te houden dus ook met snacken. Dit komt door zijn lekkere zoete smaak en knapperige buitenkant.

Geschiedenis
De tomatenplant is een van oorsprong tropische plant, die afkomstig is uit Zuid-Amerika. Tomaten kwamen in de 16de eeuw voor het eerst naar Europa, meegenomen door ontdekkingsreizigers. Door de Zuid-Europese keukens werd de tomaat ook in het Noorden bekender. In het begin van de 20ste eeuw kwam de teelt van tomaten op gang in Nederland. Nu zijn er wel 80 tomaten soorten waarvan de vleestomaat het bekendste is. Vijftien jaar geleden werden de eerste snacktomaatjes geïntroduceerd.

Wist je dat?

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Wist je dat een handje snoeptomaatjes al de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten bevat?

Caloriën

Wist je dat er in snoeptomaatjes heel weinig calorieën zitten, maar wel veel vezels?

Zoetst

Wist je dat snoeptomaatjes de zoetste tomaatjes zijn op de wereld?

Hoe kan je snacktomaatjes het beste bewaren?
Op school kun je tomaten beter niet in de koelkast bewaren, want ze kunnen niet goed tegen de kou. De kou verstoort het rijpingsproces waardoor ze verschrompelen en hun kwaliteit verliezen. Bewaar ze daarom op een donkere en koele plaats. Denk aan de hal of een kelder.

Het lekkerste is het de tomaten een paar uur voor consumptie op kamertempratuur te laten komen.

Wat doen snacktomaatjes met je gezondheid?

Spieren

De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken.

Weerstand

Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid.

Cellen

Lycopeen in tomaat is de stof die zorgt voor de mooie rode kleur. Dit smakelijke uiterlijk is natuurlijk mooi meegenomen, maar lycopeen in een rode tomaat zorgt mogelijk ook voor belangrijke gezonde eigenschappen. Onderzoek laat zien dat lycopeen helpt om schade aan je lichaamscellen voorkomen.

Voedingswaarden – Gegevens per 80 g

Energie (kcal)24
Vet0,6 g
Eiwitten0,7 g
Koolhydraten3,2 g
Vezels1,5 g
Zout0,01 g
Vitamine B10,024 mg
Vitamine B20,008 mg
Vitamine B60,066 mg
Vitamine C14,4 mg
Vitamine K4,8 µg
Vitamine E0,48 µg
Folaat12,8 µg